Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaarchivované novinky z roku 2017

9. 1. 2020

 Vánoce 2017

 

img_2604.jpg

Tak máme vánoce za sebou! Ježíšek k nám trefil a byl štědrý. Jen Ti naši chlupáči to tentokrát nějak moc neocenili. Kočky měly několik hraček, ale nezájem. Jen Mufince se líbila laserová tužka. Nový pelíšek navštívily až druhý den. To nové "nohy" u škrabadel, ty jim asi voněly,nejvíce Čikince. Elinka dostala svoji oblíbenou hračku - už potřetí stejnou (vždy rozkouše co se dá). Sice se s ní pochlubila, ale dál nosila svoje staré hračky - hraje si totiž na maminu (cvičí s ní falešná březost). Co tedy byl největší propadák, tak drahá rybí konzerva na štědrovečerní večeři našich chlupáčů. Kočky si jen párkrát lízly a i jinak nevybíravá Ela ji nechala. To tedy byl "kauf"! Pod stromečkem se kočkám asi nejvíc líbily ty hromady papírů po rozbalení dárků. Sotva vánoce skončily, mašírovali jsme s Elinkou na veterinu. Začala se drbat a některá místa měla už červená. Vypadá to, že se po roce ozvala štítná žláza. Dostala prášky aby se nedrbala a po novém roce uvidíme co dál. A to jsme těsně před vánocemi byli popřát našemu panu doktorovi krásné vánoce a říkali jsme mu, ať ho nemusíme dlouho navštívit. Tak to vydrželo čtyři dny!

 Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Vanoce_2017/

 

pf-2018.jpg

 

 

Vánoční floristická výstava

img_2532.jpg 

V sobotu 16.12.2017 jsme navštívili tradičně vánoční floristickou výstavu, kterou pořádá již spoustu let Střední zahradnická a technická škola v Litomyšli. Škola je vyzdobena výtvory jejích žáků a většina je jich i na prodej. Tato návštěva navodí tu pravou předvánoční náladu.Jedna třída byla věnována i trochu jiné tématice a sice lesům. Tam jsem se postarala rodině o pobavení. Místní studenti mne zlákali na jejich testík - měli připraveno několik zakrytých lahví a člověk měl určit jejich obsah jen po hmatu. Byla jsem vcelku úspěšná, jen červíky v lahvi s mechem jsem naštěstí nenahmatala. Zděšená jsem byla když jsem strčila ruku do něčeho hnusného mazlavého - no byl to prý jen škrob!  

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Vanocni_floristicka_vystava_-_SZTS_Litomysl_16.12.217/#

 

Mezinárodní výstava koček - Olomouc 

 

V sobotu 2.12.2017 jsme se po čase vypravili opět do Olomouce na výstaviště Flora Olomouc. Tentokrát to nebylo za kytičkami, ale za další mojí láskou. Probíhala tam mezinárodní výstava koček. Jedna kočena hezčí než druhá. Viděla jsem třeba poprvé na živo habešské kočky a moc se mi líbily. Úplně mně ale dostala jedna kočička která mi připomínala kdysi ztraceného kocourka Myšáka. Nebyla to ruská modrá kočka, jak jsem si myslela, ale kartouzská kočka. Mám asi "dobrý vkus" - jak jsem se pak dozvěděla od majitele je to čerstvá světová vítězka z výstavy v Holandsku. Pokud bych si někdy pořizovala další kočičku, vím kam se obrátit. 

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_vystava_kocek_Olomouc_-_2.12.2017/

 

Mufinka se vrátila!!!

Po dlouhých šestnácti dnech se nám ve čtvrtek 23.11.2017 vrátila Mufinka! Je hrozně pohublá, ale jinak snad v pořádku. Vypadá to, že byla někde zavřená. Máme velikou radost a děkujeme všem, kdo s námi sdílel naše obavy a následně tu velkou radost.

 

 

Hledáme Mufinku

V úterý 7.11.2017 se nevrátila domů naše černobílá kočička Mufinka. Hledáme kde se dá a jsme z toho moc smutní.

img_2533.jpg 

 

 Fotky podzimní zahrady, sukulentíků atd. jsou "rajčeti"

 

Naši chlupáči

 

Už dlouho tady není žádná zpráva o našich chlupáčích. Tak nejdříve černá pudlina Elinka. Ta se každou chvíli potýká s problémy pohybového aparátu - ani doktor si není jistý zda zlobí víc krční páteř , záda nebo noha. Letos nás přiměla vyhledat veterináře kvůli těmto problémům již třikrát. Následuje vždy minimálně dvoutýdenní docházka na injekce, léky atd. Z těchto důvodů ani moc nikam nechodíme - tráví hodně času s námi na zahradě a na dvoře, většinou uvelebená v oblíbeném dřevěném křesle. V poslední době ji trápí ještě opakovaný zánět spojivek v levém oku. A co kočky? Na ty musím žalovat. Hodně lidí si pořídí kočku aby neměli v baráku myši. U nás je to naopak! Naše černobílá Mufinka je vášnivý lovec a nosí nám myši z bůhvíjak velkého okolí. To se stává,že se kočky chlubí svými úlovky. Jenže naše Mufinka nosí ty myši živé! Pochlubí se s nimi a předá je buď pudlině Ele nebo své modré vnučce Čikince. Ty potom milou myš nahání v záhonech mezi mými opečovávanými květinami. Já jsem z toho na mrtvici. No ještě horší je varianta, když si Čikinka živou myš odnese na chodbu. Pak naháníme myš my a doufáme, že se nám tam žádná neusadí. Někdy je to fakt o nervy. Modrá kočka Čikinka na lov nechodí, drží se jen na zahradě, ale chce se asi Mufince vyrovnat, tak nám nosí také svoje "úlovky". Například list ze stromu, nějakou trávu, nebo nejraději velkou stopku od listu vinné révy. Copak to, ale ona u toho strašně mňouká a to tak dlouho, dokud ji nepochválíme jak je šikovná. Naučila se to zřejmě od Mufinky.

 

Flora Olomouc

Ve čtvrtek 5.10.2017 jsme vyrazili na poslední letošní výlet za kytičkami. A sice na podzimní etapu "Flory Olomouc". Počasí nám moc nepřálo, většinou pršelo a bylo dost chladno. Tak jsme tentokrát prošli i všechny skleníky, které jsou v areálu výstaviště.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Flora_Olomouc_-_5.10.2017/

 

70. výročí založení Obchodní akademie Svitavy

 

V sobotu 23.září 2017 proběhly ve Svitavách oslavy 70. výročí založení Obchodní akademie - dříve to byla Střední ekonomická škola. Naše třída toho využila a svolala při té příležitosti mimořádný třídní sraz.Část z nás zvládla vše - prohlídku školy, třídní posezení i konec programu ve Fabrice.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/SES_-_70_let_skoly/

 

Arboretum Borotín

 

V sobotu 9.9.2017 jse si to namířili opět do arboreta v Borotíně na jednu z výstav, které zde pravidelně pořádají. Tato byla věnována hlavně dýním. Měli jich tam požehnaně. Tentokrát bylo v areálu živo - v prostorách arboreta se konala svatba.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Arboretum_Borotin_-_9.9.2017/

 

Českomoravská vrchovina 

V neděli 27.8.2017 vyrazili oba naši Pavlové si zalézt na jejich oblíbenou "Vysočinu" a sice konkrétně na Drátník - jinak Dráteničky. Při zpáteční cestě navštívili bonsajovou zahradu ve Sněžném.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Ceskomoravska_vrchovina_-_Dratnik_a_Snezne/

 

Výstava květin v Litomyšli

V sobotu 19.8.2017 jsme vyrazili za dalšími kytičkami. Tentokrát do školek v Litomyšli, kde probíhala  tradiční prodejní výstava.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Vystava_kvetin_-_skolky_Litomysl_-_19.8.2017/ 

 

Flora Olomouc

Ve čtvrtek 17.8.2017 jsem navštívila s přáteli letní etapu "Flory Olomouc". Unikátní součástí byla výstava terakotové armády prvního čínského císaře, která byla v pavilonu G.

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Flora_Olomouc_-_letni_vystava_kvetin_17.8.2017/

 

König cup

V pátek 11.8.2017 se uskutečnil na kurtech v Mor. Třebové turnaj dvojic v tenise - "König cup". Pořadatelem byl otec cyklisty Leoše Königa, který ho přišel na kurty také podpořit. Pavlovým spoluhráčem na tomto turnaji byl olympionik - krasobruslař Tomáš Verner.

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Tenisovy_turnaj_-_11.8.2017/

 

Ela 

img_8973.jpg

Naše černá pudlina Elinka oslavila 25.7.2017 již svoje desáté narozeniny! Popřáli jsme jí všechno nejlepší, hlavně to zdravíčko! No přáli jsme asi málo, v neděli po narozeninách jsme museli fofrem na veterinu. Zase problémy s páteří. Následovala řada dalších návštěv a další řada injekcí. Tak si naše Elinka nadělila ještě jeden dárek - účet od veterináře.

 

 

Na rajčeti jsou nové fotky květin z měsíce července 2017

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_cervenec_2017/

 

Výstava denivek - Mravín 12.7.2017

 

img_8687.jpg

Ve středu 12.7.2017 jsem přijala pozvání na výlet do Mravína - kousek od Vysokého Mýta na výstavu denivek. Bylo na co koukat! Pro mne opravdu jen koukat. Těchto krasavic mám doma deset druhů a na mojí malou zahrádku je to až až.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Vystava_denivek_-_Mravin_12.7.2017/

 

Psí útulek Lanškroun - 2.7.2017

 

img_8450.jpg

V neděli jsme jeli opět navštívit do útulku v Lanškrouně Ronyho, kterého má syn virtuálně adoptovaného. Rony se možná dočká nového domova. Moc mu držíme palce!!!!!

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Psi_utulek_Lanskroun_-_2.7.2017_-_navsteva_Ronyho/

 

Farma "Na Rychtě" - Gruna 1.7.2017

Navštívili jsme akci "Poznej svého farmáře", která se konala kousek od nás v obci Gruna.

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Gruna_-_1.7_-_Poznej_sveho_farmare_-_farma_Na_Rychte/

 

Na rajčeti je řada nových fotek

Oslava 70.narozenin  - nasilumpici.rajce.idnes.cz/Oslava_70._narozenin_-_Z.Vaclavik/

- Květiny - červen - I. a II. část - nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_cerven_II/  ,   nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_cerven/

Pudlík a kočky - červen 2017 - nasilumpici.rajce.idnes.cz/Pudlik_a_kocky_-_cerven_2017/

 

Litomyšl - 8.6.2017

Ve čtvrtek 8.6.2017 jsme se rozjeli na další výstavu květin do školek v Litomyšli. Tato byla na téma - "Irisky a jarní trvalky".

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Skolky_Litomysl_-_8.6.2017_-_vystava_Irisky_a_jarni_trvalky/

 

Psí útulek Lanškroun - 4.6.2017

Na rajčeti jsou fotky z psího útulku v Lanškrouně, kde má náš Pavel virtuálně adoptované pejska Ronyho. Jezdí ho pravidelně každý měsíc navštívit. 

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Psi_utulek_Lanskroun_-_navsteva_Ronyho_-_4.6.2017/

 

Rabštejn - 3.6.2017

 

Oba Pavlové - mladší i starší vyrazili po delší době na skály. Fotky jsou na rajčeti:

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Rabstejn_-_3.6.2017/ 

 

Vzpomínáme na Beušku

Dnes 4.6.2017 jsou to dva roky, co nás opustila naše pudlinka Bea. Beuško pořád nám moc chybíš a vzpomínáme na tebe.

 

 

ela-029.jpg

 

Na rajčeti jsou fotky květin z měsíce května 2017 

 

Floria Kroměříž 

img_7535.jpg 

V sobotu 6.5.2017 jsem vyrazila se svými známými na další výstavu květin a sice tentokrát na "Florii Kroměříž". Zahrádkáři z Mor. Třebové tam pořádají již řadu let zájezdy a tak jsem jejich pravidelným návštěvníkem. Letošní výstava byla překrásná!

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Floria_Kromeriz_-_6.5.2017/

 

Arboretum Borotín - 30.4.2017

 

Počasí se nám trochu umoudřilo a tak jsme vyrazili do nedalekého arboreta Borotín, kde probíhala jarní výstava květin. Přidaly se k nám dvě kamarádky zahrádkářky a tak jsme se vraceli s kufrem plným květin. V době kdy jsme se procházeli arboretem, tak prý zrovna běžela v televizi v Receptáři upoutávka na tuto akci.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Arboretum_Borotin_-_30.4.2017/

 

 

Na rajčeti je druhá část fotek květin z měsíce dubna 2017 

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_duben_2017_-_II/

 

Flora Olomouc - 21.4.2017

 

img_7289.jpg

Každý rok se už nemohu dočkat první jarní výstavy květin v Olomouci. I tentokrát jsem netrpělivě čekala, kdy už to bude. No ale co letos předvedlo počasí, to jsem v této době ještě nezažila. A tak jsem  zvažovala zda vůbec jet. Čtvrtek jsme vzdali a čekali jak bude dál. V noci dost mrzlo i na naší  chráněné zahrádce. V pátek ráno na nás překvapivě vykouklo  sluníčko, tak jsme vyrazili. Sice nabaleni jak na severní pol, ale jelo se! Oproti předchozím dnům se tento den vydařil. Vítr byl sice studený, ale sluníčko svítilo a tak jsme postupně odkládali jednotlivé kusy oblečení. Výstava byla moc pěkná a úžasná byla i výstava bonsají v dalším pavilonu. Spokojená jsem byla i s nákupem - něco balkonovek, něco trvalek nějaký sukulentík, lilie atd.

 

img_7342.jpg

Fotky:  nasilumpici.rajce.idnes.cz/Flora_Olomouc_-_21.4.2017/ 

 

Na rajčeti jsou první fotky květin z dubna 2017

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_duben_2017/

 

 

Výstava "Velikonoce v zahradě"

Ve dnech 7.4. - 9.4.2017 pořádají "Ovocné a okrasné školky Litomyšl" výstavu pod názvem "Velikonoce v zahradě". 

Fotky z výstavy: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Litomysl_-_vystava_Velikonoce_v_zahrade/

 

Chlupatí samaritáni

 

Taková příhoda z našeho života. Poslední březnový pátek mne postihla takzvaná zahrádkářská "jarní nemoc". Shýbla jsem se pro větev a byl konec! Kdo to zažil ten ví, kdo nezažil asi nepochopí. Člověk se nemůže bolestí ani hnout, no hrůza. Naříkala jsem pěkně. Na pomoc mi jako první přiběhla modrá kočka, potom černá kočka s pudlinou a teprve jako poslední muž, který byl přitom jen za rohem. A jeho první slova byla navíc - nekřič, slyší Tě sousedi! No nejsou to miláčci, ti moji chlupáči? Určitě si zaslouží odměnu. Nakonec i muž za tu dřinu, co potom se mnou měl. Ať žije JARO!

 

 img_7492.jpg

 

               Doplněny nové fotky  z měsíce března 2017

            Na rajčeti jsou nové fotky květin z března 2017

                             nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_brezen_2017/

img_6658.jpg

 

První poslové jara na naší zahradě 

img_6608.jpg

 

 

Na rajčeti jsou nové fotky z února 2017

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Pudlik_a_kocky_-_unor_2017/

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Zahrada_-_unor_2017/

 

Elinka

 

img_6574.jpg

 

Tak v pondělí 6.2.2017 jsme byli s Elou na poslední injekci a léčba byla konečně ukončena. Doufejme, že chvíli bude milá Ela v pořádku. Týden na to jsme tedy mohli jít konečně na řádné očkování a doufejme, že teď už půjdeme jen na druhou povinnou injekci. Pro jistotu s Elou nechodíme na procházky ven, jen na zahradu. Ona jakmile je na louce, tak začne lítat jak blázen a přitom našlapuje i na bolavou nohu. V euforii to zřejmě necítí, ale po čase je problém.Po vyléčení jsem konečně také mohla udělat z našeho černého medvídka opět pudlíka (rozuměj - byla vykoupána a ostříhána).

 

Elinka opět na veterině - 27.1.2017

 

Uplynul měsíc a něco od poslední návštěvy veteriny a už jsme tam museli opět. V pátek byla naše černá pudlina Ela už od rána nějaká přešlá a kolem poledne  chodila ohnutá do oblouku - stáčí hlavu na levou stranu. Dala jsem jí prášek proti bolesti, co nám zbyl od posledního léčení páteře a tak nějaký čas prospala. Nechtěla jsem se tentokrát unáhlit a hned chodit k doktorovi. Myslela jsem, že to přes noc vydržíme a uvidíme ráno. Když se Ela probudila, nevypadala moc dobře, tak jsem jí domlouvala, ať nám řekne jak to s ní tedy vypadá, že doktor za chvíli končí. No tak řekla - začala po chvíli pěkně naříkat a bylo "vymalováno"! Odnesli jsme ji na veterinu, kde dostala asi zázračnou injekci, po které neuvěřitelně rychle ožila.  Domů jsme ji ještě nesli v náruči, ale po příchodu domů se radostně rozeběhla k sousedce, které jsem právě ve dveřích vyprávěla jak je na tom špatně. Vyslechla si něco o simulantech. Ale asi neprávem. Po chvíli opět zvadla, měla teplotu a zvracela. Druhý den byla  naštěstí lepší. Teď chodíme obdem na injekce a dostává prášky. Povídala jsem jí, že se nemusí opičit po paničce, kterou také zlobí záda. Pan doktor říkal, že někdy mívají zvířata podobné problémy jako páničci. Tak ještě, že srdce má v pořádku, to jí také poslouchal.

 

Na rajčeti jsou nové fotky z měsíce ledna 2017

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Zahrada_-_leden_2017/

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Pudlik_a_kocky_-_leden_217/