Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaarchivované novinky z roku 2013

22. 12. 2014

- Nové fotky - v galerii "Rodina" - Vánoce 2O13, narozeniny Pavel a Pavlík a v galerii "Květiny" - Podzim 2O13, Borotín - vánoce 2O13 

 

 

Borotín  - 26.12.2013

    Další naší tradiční akcí, kam vyrážíme v tuto dobu je vánoční výstava betlémů v arboretu Borotín. Letos to tam vypadalo jak na jaře.Užili jsme si tedy" jarní procházku" arboretem a na závěr  navštívili výstavu betlémů. Cestou z Borotína jsme se zastavili na hřbitově v Chornicích a tam si nás chtělo adoptovat jedno krásné mramorované kotě. Přidalo se k nám u hrobu, kde jsme zapalovali svíčku a provázelo nás celou cestu po hřbitově, tulilo se k nám, vrnělo - no a já byla ztracená. Musela jsem se moc přesvědčovat, že určitě někomu patří a dotyčný by byl zklamaný. Podobný zážitek jsem měla o pár dnů později v Moravské Třebové na Západní. Tam jsme potkali pro změnu krásnou rezavou kočku. Také se tulila, vrněla a já v té tmě řešila, zda to nemůže být naše bývalé kotě Čenda. Ten se totiž před půl rokem ztratil svým novým majitelům. Syn ale tvrdil, že Čenda měl jinak zbarvený ocas a tato kočka má určitě majitele. Tak mne kočky provázely celým vánočním obdobím.

 

 

 

Vánoce a chlupáči

 img_5436.jpg

     No užily si je! Pod stromečkem bylo plno dárků, že nevěděli co dříve. Přišla i "teta" Martina a ta toho přinesla! Ale u sousedů to mají vždycky lepší, že? Tak se chovají  i naši chlupáči. Bea se snažila vlézt do boudičky pro kočky, dalším lákadlem pro psy byly myšičky pro kočky a kočkám se zase líbily nové polštáře do psích pelechů. A těch dobrot a hraček!  Nejdražším dárkem byl sice Alavis na klouby, ten ale pochopitelně psi neocenili. Vánoční cukroví, které jim pečeme, to ale ocenili. Je totiž z jater. Nové oblečky ani nevyzkoušeli, venku bylo pěkně, tak si vycházky užívali i bez nich.

 

 

 

 Štěkání na Ježíška - 21.12.2013

   img_5360.jpg

    V sobotu 21.12.2013 pořádal psí útulek v Lanškrouně tradiční akci "Štěkání na Ježíška". Když jsme dorazili, tak útulek byl zrovna v obležení svých příznivců. Bylo jich tolik, že jsme tentokrát ani nešli na procházku s nějakým pejskem, většina jich byla venku. Už při našem příjezdu a to bylo teprve dopoledne, se pod stromečkem shromáždilo úctyhodné množství dárků. Přidali jsme také nějaké granule, těstoviny, piškoty a míčky.Počasí se krásně vydařilo, svítilo sluníčko,  venku hrály vánoční koledy , návštěvníci se procházeli a upíjeli, či ujídali z nachystaného občerstvení. Dárky hlídal Santa se svým sobem, který se moc líbil dětem a tak se s ním fotili. Při prohlídce útulku jsem byla překvapena, že tam mají nově i dvě místnosti pro kočičky. Výběr kočiček byl opravdu pestrý. Chtít si nějakou odvézt, tak nevím kterou dřív. Jedna rezavá mi strašně připomínala naše bývalé kotě - Čendu. Byla tam i jedna krásná siamka. Úplně jsem jihla, ale naštěstí po mně hned na začátku sekla a vyléčila mně tím z nějakých "úvah". V té době tam ale bylo plno lidí a kočky byly asi vyplašené. Když jsem se tam vrátila podruhé, tak siamka za mnou přišla a mazlila se. Rezavý Čenda si dokonce z pytlíku piškotů, které jsem držela   vyházel piškotky a hrál si s nimi. Těžce, ale odolala jsem!!!!!!  

 

pf_600.jpg

 

- Pro spolužáky ze střední školy - fotky ze srazu najdete na adrese: https://lumpici.estranky.cz/fotoalbum/kamaradi/setkani-ses/

 

- Přibyla řada nových fotografií - v galeriiích "Agility" - Ukázka agility 2013. Moravskotřebovský agility cup 2013 a Pejskiáda 2013, v galerii "Kamarádi" - Setkání SEŠ, Krkonoše 2013 a Na vysočině,  pár fotek v galerii "Kočky a psi" září 2013 a v galerii "Bea a Ela" - září 2013. 

 

Pejskiáda 2013

 

    V sobotu 21.9.2013 se uskutečnila v Moravské Třebové tradiční "Pejskiáda". Letos se přestěhovala z kynologického cvičiště v lomu na hřiště do Sušic. Proběhly tradiční soutěže - O nejkrásnějšího psa, Dítě a pes a závod na překážkové dráze. Pudliny jsme vzali obě, ale do soutěží přihlásila jen Beu, Ela nemůže běhat. Bea běžela na překážkové dráze moc pěkně, ale přece jen neměla tu rychlost na velké psy - hodnotili se všichni dohromady. Navíc bylo velmi škaredě. Chvílemi pořádně lilo! A víte jak vypadá mokrý pudl???? Do soutěže o nejkrásnějšího psa - cha,cha!!! Bea se chovala celou dobu ukázkově, ale Ela zase štěkala a skákala na mně. Domů jsem přišla pak jak čuně. Na závěr celé akce byli ještě vyhlášeni - nejmenší účastník - Vendulka Puflerová a nejstarší pes celé akce - no hádejte kdo - no naše veteránka Bea!!!! Tak si odnesla diplom a nějaké ty dobrůtky. O ty se pak doma poctivě rozdělila s Elinkou. Nějaké fotky budou brzy. Jinak pěkné fotky od Míši Sýkorové:

http://seltiedante.rajce.idnes.cz/Pejskiada_-_21.9.2013/

 

Moravskotřebovský agility cup

 

    V sobotu 14.9.2013 pořádali mojí bývalí kolegové z Agility klubu v Moravské Třebové neoficiální závody. Tak jsme se chtěli pochopitelně s pudlinami zajít podívat. Přiznám se, že s Beou jsem byla chvíli i v pokušení přihlásit se do veteránů a  zkusit si zaběhnout. I na druhém tréninku, na který jsem ji během léta vzala ji to evidentně moc bavilo a běhala celkem slušně. Ale zůstalo jen u pokušení a pudliny jsme nakonec vůbec sebou nebrali. Počasí závodům vůbec nepřálo - pršelo,mžilo,pršelo..... Bohužel! A tak jsem alespoň fandila ostatním pudlíkům. Sešlo se jich tam několik a například běhy černých Fuksovic pudlíků bylo radost pozorovat. Také jsem poprvé viděla běhat agility dalmatina a několik nových psů svých známých. Fotky jsou v galerii "Agility".

 

Psí hrátky - 10.8.2013

 

     V letošním roce pořádalo naše město pro zpestření letních měsíců několik akcí. Jednou z nich byly "Psí hrátky". Agility klub v Moravské Třebové byl požádán o předvedení ukázky výcviku agility v parku na Rybním náměstí. A jak poznamenala konferenciérka akce Dana "srdíčko nás stále táhne k agility", tak jsme tam nemohli chybět. Ela se zrovna hárala, tak musela nešťastná zůstat doma a vyrazili jsme jen s Beou. Ta si to náležitě užívala! Navíc jsme byli vyzváni, jestli si nechceme také zaběhnout, a tak jsme běželi na závěr ukázky, jako poslední tým. Bea běžela pěkně a s velkou chutí, i slalom šla naprosto ukázkově. Akce se nám moc líbila. Co jsem slyšela, přispěla tato akce možná i k získání nových agiliťáků.

 

  - Byly přidány nějaké fotky - Ela 2013, Bea 2013, do galerie "Květiny" - Borotín, Balkonovky a Léto 2013.

 

 

img_4537--1600x1200-.jpg

- Dne 25.7.2013 oslavila černá pudlina Elisabeth své šesté narozeniny. Elinko všechno nejlepší, hlavně to zdravíčko a opět zdravíčko!!!!!    Pár fotek má Ela ve své galerii.

 

 

 

Trénink agility

     V pátek 19.7.2013 jsme se vypravili s pudlinami podívat na trénink agility - skupiny, kterou vede Míša Sýkorová. Pudliny se mohly zbláznit radostí a Ela štěkala jak pominutá. Velmi mile nás přivítali i "čtyřnozí agiliťáci" - naši bývalí parťáci. Taková Arietka vlétla za Pavlem až do auta. Dantíka zase zajímala  velmi naše Bea. Míša nechala pudliny i proběhnout. Elinku jsem chtěla poslat jen do tunelů, ale ta byla naprosto splašená a houpla z boku i na áčko. Zato Bea překvapila ostatní i mně a vcelku slušně zaběhla všechny tři sekvence. A že nebyly zrovna lehké. Pár fotek je v galerii "Agility a další akce"

 

- Reportáž ze "Dne rododendronů a Vořiškiády ve Svitavách dne 25.5.2013 (také se tam mihneme) najdete na:

http://comvision.cz/web/index.php?option=com_content&view=article&id=1020%3Asvitavy-sto-a-vice-zviat-mezi-rododendrony&Itemid=21


 Reportáž z Vořiškiády v Lanškrouně, kde se dvakrát mihnou i naše maličkosti  najdete na:

http://oik.cz/2013/06/video-voriskiada-s-rekordni-ucasti/

- Ve fotogalerii "Agility a další akce" jsou fotky z Vořiškiády 2013 v Lanškrouně.

 https://lumpici.estranky.cz/fotoalbum/agility-a-dalsi-akce/voriskiada-2013-lanskron/

 

-Vořiškiáda Lanškroun  8.6.2013

dsc_0563.jpg

 

 

 

 

 

 

 

dsc_0608.jpg

V sobotu se naše pudliny s námi rozjely na další akci. V Lanškrouně se konal již 13. ročník Vořiškiády. Tentokrát pořadatelé z Canis centra Lanškroun umístili tuto akci do areálu Starý Mlýn v Lanškrouně. Holky byly úspěšné a svorně si obě odvezly poháry a plno dobrůtek za třetí místa. Aprikotka Bea ve třídě veteránů - psi poznatelného plemene a černá Elisabeth - feny do 40 cm poznatelného plemene. Vypadaly, že se jim tam moc líbí a až na štěkot Ely byly i vzorné. Jakmile se naší Elince vzdálím, začne štěkat. A tak problém nastal, když jsem byla vyzvána, abych šla do poroty hodnotit vystoupení soutěžících o titul "Pejsek šikula". Můj černý závisláček Ela spustila a nakonec se k ní přidala i Bea. Ostudy! Vítězem soutěže se stala naše stará známá (věkem ovšem mladá) Terezka Dlouhá, se kterou jsme se potkávali několik let na závodech agility a dalších akcích. Úspěšní byli i naši další známí od nás - Hojgrovi s Maxíkem (budou i v televizi) a Sýkorovic Dantík s Badem. Bad porazil po třech letech Beu. Na akci se přijela podívat i moje kolegyně z práce s vlčím špicem a "okoukli" to tam perfektně! Druhý den na krajské výstavě v Lanškrouně získali "Výborná 1" a postoupili do finále.  Celkem se Vořiškiády  účastnilo 122 psů!Pejsky posuzoval mezinárodní rozhodčí MVDr.Zdeněk Haas a pomáhal mu MVDr. Miroslav Šilar. Vítětem celé soutěže se stala dvouletá fenka Tali, kterou perfektně předváděla teprve osmiletá Klárka Poláčková. Celý výtěžek akce šel na psí útulek v Lanškrouně. Na závěr jednu perličku. Pavel zaslech telefonický rozhovor jednoho účastníka asi tohoto  znění: "Pejsek se rozhodčím moc líbil, ale máme zlepšit handling. Sice nevím co to je, ale zjistím to a zapracujeme na tom!"

Fotky z akce budou časem. Pěkné fotky - autorka M.Sýkorová jsou na

http://seltiedante.rajce.idnes.cz/XIII._Voriskiada_Lanskroun/

 

- Nové fotky jsou v galeriích "Květiny" - z Bonsai centra Boskovice a Šmelcovny Boskovice - ze dne 24.5.2013

- Nové fotky jsou v galerii "Agility a jiné akce" - Den rododendronů a vořiškiáda Svitavy - 25.5.2013

- Nové fotky jsou v galeriích "Květiny" - z výstavy bonsají v Konicích 24.5.2013 a z výstavy Floria Kroměříž ze dne 11.5.2013. Pak také v galerii "Rodina" - Petr  narozeniny.

 

Víkend plný bonsají, kytiček a psů

 img_4064.jpg

    V pátek 24.5.2013 jsme se rozjeli na výstavu bonsají v Konicích. Z Konic jsme zajeli do Boskovic a tam navštívili Bonsai centrum Boskovice, zahradnictví u Lebišů a arboretum Šmelcovna. Nějaká fotka  bude snad brzy.

    V sobotu 25.5.2013 se konal ve Svitavách "Den zvířat, rododendronů a Vořiškiáda". Slíbili jsme pudlinám, že je vezmeme po delší době na výlet. Náležitě si ho užily. Třebovští agiliťáci tam měli ukázku agility a tak holky během přestávky přičuchly i k parkuru. Elu jsem pustila jen do tunelů a na slalom - první pokus se jí povedl, pamatovala si slalom po té dlouhé době  dobře, ale podruhé ji už více zajímal sýr v mé ruce a vyskakovala. Bea šla slalom ukázkově všechny tři pokusy. Ta si skočila i nějakou tu skočku a kolo. Jen na houpačku jsem naši důchodkyni nepustila. Myslím, že se holkám celé odpoledne moc líbilo. Bea se radostně zdravila se známými agiliťáky - Dášenkou, Arietkou a hlavně se hrnula k Baronovi. No je to holt kluk! Přihlásili jsme se i do Vořiškiády, hlavně proto, že vložné šlo celé ve prospěch "Záchranné stanice Zelené Vendolí". Na této vořiškiádě rozhodují o umístění diváci. Ve dvou ze třech kategoriích zvítězili stejní pejsci jako loni. Ve třetí kategorii "Dítě a pes" sklidila velký potlesk a obsadila druhé místo dvouletá  vnučka Lenky Puflerové se zlatým retrívrem Baronem. Z té bude určitě jednou nadšený agiliťák. Její mladá teta - Kačenka Puflerová předvedla na této akci s borderkou Adélkou ukázku tance se psem. I z této akce bude časem nějaká fotka. Zatím odkaz na článek o této akci.Ve fotogalerii jsme se našli i my.

 http://www.denik.cz/zajimavosti/rododendrony-hyrily-barvami-vitezili-ale-take-psi-a-dravi-ptaci-20130527-eviv.html

- Ve fotogalerii "Květiny" jsou nové fotografie z výstavy bonsají, kterou jsme navštívili v sobotu 18.5.2013 v Lubné u Poličky.

  

-Nové fotografie našeho bývalého kocourka Čendíka od Míši Sýkorové najdete na:http://seltiedante.rajce.idnes.cz/Cenda_-_14.5.2013/

 

- Nové fotografie jsou v galerii "Kočky" a v galerii "Květiny" - fotky jarních květin ze zahrádky a z "Flory - jaro 2013"

 

 Jaro 2013

 

     Tak dlouho očekávané jaro se konečně projevilo v plné své kráse! A my začali jezdit na výstavy květin. První byla "Flora Olomouc", následovalo arboretum v Borotíně a do třetice "Floria Kroměříž".  Do Kroměříže se výstava přestěhovala z tradičních Věžek u Kroměříže. Velice jsme ocenili, že v Kroměříži je celá výstavní plocha krytá, protože při naší návštěvě celý den pršelo, mžilo a zase pršelo. Při zpáteční cestě jsme se ještě stavovali v Kroměříži v Květné zahradě, ale počasí se nechtělo umoudřit. Z výstav jsem si pochopitelně přivezla plno nových přírustků na svoji milovanou zahrádku. Nějaká ta fotka bude časem.

 

Aktuality - květen 2013

 

Tak máme za sebou více jak čtvrt roku 2013 a aktuality téměř žádné. Proč? Protože mně už nebaví psát o tom, jak jsme každou chvíli na veterině. Ještě, že ji máme kousek od baráku a tam velmi příjemného pana doktora. Tak alespoň stručné shrnutí. Dlouhodobé léčení černobílé kočičky Mufinky jsme uzavřeli s tím, že to necháme už na přírodě, zda si neporadí sama. Mufinka pomalu obrůstá, sice se sem tam poškrábe, ale zatím to musím zaklepat! Dá se to. Modrá kočka Čikinka nám přidělala starosti svými mateřskými touhami. Už první injekce antikoncepce u ní přestala působit o týden dříve než měla a ta druhá dokonce o tři týdny. A začala se mrouskat. To jsme si zase užili s kočkou, která si umí otevřít všechny dveře ,i ty s obrácenou klikou! A venku číhal věrný nápadník obou našich koček - strakatý kocour. Uvažovala jsem chvíli i o koťatech, ale majitel jediného modrého kocoura, o kterém jsme věděli, nám sdělil, že už je kocour  také po kastraci. Když jsme dostali další kontakty, tak už byla Čikinka v klidu.

     A co pudliny? No jak říkám mám jednu starobní důchodkyni (Bee táhne na dvanáctý rok) a jednu invalidní důchodkyni ( Ela pořád kulhá). Na veterině se s nimi průběžně střídáme - letos už měly obě zánět v uchu a nyní léčíme Elince zánět v oku. Ještě, že konečně přišlo toužebně očekávané jaro a s ním radost ze zahrádky. Věrná Ela tam se mnou tráví každou volnou chvilku. A je na co koukat! V plném květu jsou teď všechny stromy, plno jarních květin, balkonovky atd. Snad časem přibudou fotky z našich  výletů za kytičkami .

 

 

- Do fotogalerie přidány fotky štěňátek kavalírů z chovné stanice "JOLLYNEAS". Narodila se 29.1.2013 mamině Neunce - jinak Neoménie z panství Lomnice. Fotky jsou z březnové návštěvy. Přejeme jim hodně štěstí a lásky v nových domovech.

 

Bea oslavila 11. narozeniny

img_3645.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Dne 21.2.2013 oslavila naše pudlina Beuška jedenácké narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!!!!

Pár fotek je v galerii "Bea"

 

 

Jak nám povyrostl Čendík

dsc_0006.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z našeho bývalého koťátka - kocourka Cinzána roste pěkný kocour. V novém domově ve Starém Městě má dobrého kamaráda - kocoura Mourka. Viz fotky - autorka Míša Sýkorová.

 http://seltiedante.rajce.idnes.cz/Cenda_-_24.2.2013/

 

Léčení Mufinky

 

Tak ani po měsíci léčení není naše černobílá kočička Mufinka v pořádku. Pořád jí nacházíme po těle nějaké boláky. Pan doktor už připustil i tu možnost, že je to alergie na ošetření Frontlainem. Další varianta je, zda se nejedná o psychosomatickou záležitost. Po kastraci se totiž trochu změnilo i její chování. Teď ještě vyzkoušíme, zda se nejedná o potravinovou alergii. Pan doktor nám objednal speciální granule - za dvoukilový pytlík dáme 500,- Kč!!!!       - Nakonec stál 600,- Kč!!!!!!

 

Kočka ve vaně!

 

Při předposlední návštěvě s kočkou Mufinkou na veterině se vrátil Pavel domů s tím, že máme kočku vykoupat. Dostal na to speciální šampon. Ze mně vypadlo, že jestli se doktor nezbláznil koupat kočku! A odmítla jsem to už vzhledem k tomu, že se jí udělaly nové boláky na nohách. Tento týden v pondělí jsme šli s oběma pudlinama na očkování. Pan doktor je naočkoval, ale hned se ptal co kočka a zda je už vykoupaná. Já na to, že to snad nemyslí vážně. Ale on i paní doktorka že ano, že jí to může pomoct (a potutelně se smál, jak se mi to nelíbí a že doufá, že to přežijeme ve zdraví). No přežili jsme to!!! Mufinka předvedla, že je to opravdu hodná kočička a tak se to obešlo bez jediného škrábance. Zaměřili jsme se ale jen na ta postižená místa, nebyla celá mokrá. Hlava zůstala suchá. Teď budeme čekat, zda to bude mít nějaký efekt. Jinak je už přeléčená na zánět kůže, na plísně, tak teď se řeší co dál. Mufinka byla přitom jediné naše zvíře, které nevědělo, co je to veterina. S panem doktorem se seznámila pouze při kastraci.

 

Máme "kočky domácí!

 

    Po deseti dnech,co Mufinka docházela na veterinu dostala povolení na krátké vycházky ven. Dovedete si představit, jak kočce vysvětlujete, že jen na chvíli??? No ale stalo se nečekané. Vzala jsem ven všechny naše čtyři chlupáče. Ležel sníh a mrzlo. Pudliny řádily ve sněhu, ale kočky??? Ty mně vyrazily dech. Čikinka jen opatrně nakráčela na kraj dvorku a využila situace, že jsem se vracela domů pro rukavicea hajdy už byla doma a přímo na radiátor! Mufinka  si očichala zídku, na které jí očekává její ctitel, prošla se po zahradě a už se také rozhlížela, kdy otevřu dveře domů a pak také rovnou na radiátor. Úplně mně rozesmálo, jaké mám najednou rozmazlené kočky.

 

Oholená Mufinka

 

    Po novém roce jsem hladila Mufinku a najednou zjistila, že má na hřbetě nějaké strupy. Nejdříve jsme mysleli, že se někde venku odřela, když něco podlézala. Časem se objevil takový strup i na boku a u ocasu. To už jsme dostali strach, aby to nebylo něco, co by se mohlo přenést i na další chlupáče a tak Mufinka dne 18.1.2013 šupajdila s Pavlem na veterinu. Po jejich návratu jsem zůstala paf. Mufinka byla z poloviny vyholená!!!!! A verdikt? Údajně jde asi o alergickou reakci na bleší kousnutí. Blechu jsme ovšem nenašli žádnou ani my, ani doktoři při důkladné prohlídce. Tak tedy nevím. Jednou už přitom blechy měla a vůbec jí to nevadilo. Já mám naopak podezření, jestli se nejedná o alergickou reakci na ošetření proti cizopasníkům. My jsme ji krátce předtím stříkali poprvé Frontlainem. Dříve jsme používali jiné přípravky a bylo to v pohodě. Nyní tedy chodíme téměř denně na veterinu, kde dostane Mufinka injekci antibiotik a namažou jí záda.Mufinka je přitom kočka, která chodí volně ven, tak  teď má bohužel zákaz vycházek.