Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaarchivované novinky z roku 2014

11. 12. 2016

   Vánoce  2014

aneb vánoce na veterině

 

 

img_8028.jpg

Ráno před štědrým dnem jsme našli předsíň pořádně poznamenanou od naší Beušky. A milá Bea celá utrápená nevylezla za celý den z koše. Vyvenčit jsme ji museli vynést v náruči. Do večera se nezlepšila a tak honem na veterinu. Věděli jsme, že pan doktor na štědrý den neordinuje. Bea byla vyšetřena, opět absolvovala další ultrazvuk a závěr - bolesti jsou hlavně od páteře. Ale nutno sledovat i játra. A tak jsme byli mezi třemi pacienty, kvůli kterým přijel pan doktor do ordinace i na štědrý den. A to jsme mu už dvakrát předtím přáli klidné vánoce. Na injekce jsme chodili i nadále každý den. Jen na Silvestra a Nový rok jsme dostali prášky. Bea už po prvních injekcích (dostávala dvě zaráz) byla lepší. Ale páteř asi zlobí pořád trochu, protože po venčení se většinou zastaví pod schody a čeká až ji vezmeme do náruče. Na štědrý den to pod stromečkem pořádně prošmejdila, zbaštila co se dalo a pak se ale s novou hračkou odebrala do koše. To Elinka byla živější. Kromě psích dárků ji zajímaly i ty kočičí - hlavně miluje jejich myšky. S kočkami byla zábava další dny - Čikinka si oblíbila místo pod malým svítícím stromečkem a Mufinka se zase párkrát uložila nahoře na skříňce u betlému. Nejvíce jsme se nasmáli, když jsme objevili "hamouna" Elinku. Ta si nepozorovaně nanosila do koše několik pytlíků dobrot. Do jednoho se dostala a tak seděla, v hubě velký kus sušených plic a pod sebou samé laskominy - kočkám třeba sebrala sušené kachní maso . Jinak si holky jako každoročně pochutnávaly i na domácích pochoutkách. Letos jsem jim napekla játrové hrudky a tvarohové čtverečky.

  

Všechny fotky z vánoc i silvestra najdete na:

http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pf_2015_01.jpg

 

 

 Štěkání a mňoukání na Ježíška - Lanškroun 20.12.2014

 psi-utulek-lanskroun-2o.12.2014-007.jpg

 

V sobobu jsme se rozjeli na další tradiční akci a sice do psího útulku v Lanškrouně. Tento den měli návštěvníci možnost přinést pejskům dárky přímo pod vánoční stromeček. My jsme kromě svého příspěvku vezli dvě krabice věcí, pytel granulí a pytel piškotů od paní Švecové - majitelky prodejny psích potřeb v Moravské Třebové.  Další čtyři krabice od paní Švecové přivezlo další auto.Obešli jsme všechny pejsky a prohlédli si i jedno koťátko.

  http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Psi_utulek_Lanskroun_20.12.2014_-_Stekani_na_Jeziska/

 

 Vánoční výlet  - 19.12.2014 - Litomyšl, Chotovice

 prosinec-2014-077.jpg

V pátek jsme si udělali opravdu vánoční výlet. Dopoledne jsme navštívili  "Mezinárodní výstavu vánoční floristiky" v Litomyšli. Celá škola je každý rok touto dobou vánočně vyzdobená a k prodeji je zde spousta vánočních dekorací. Letos poprvé byla v areálu školy otevřena i kavárna a tak jsme si pochutnali na domácích dobrotách, punči a kávičce.

 

 

http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_vystava_vanocni_floristiky_-_Litomysl_19.12.2014/

 

prosinec-2014-141.jpg

Odpoledne jsme se rozjeli kousek za Litomyšl do Chotovic podívat se na dům pana Václava Trunce. V celorepublikové soutěži o nejkrásnější vánoční výzdobu vyhrál v letech 2009 a 2010 první místo. Na jeho domě je v současné době přes třicet tisíc žároviček. Dům je cílem mnoha lidí z celé republiky i ze zahraničí. Přijeli jsme ještě před rozsvícením a dobře jsme udělali. Moment rozsvícení byl naprosto úžasný! Naše fotky bohužel ani z části nevystihují tu krásu. Ještě že jsme si koupili pohledy, abychom mohli na tu krásu vzpomínat.

 

 

http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Chotovice_-_dum_Vaclava_Trunce_-_19.12.2014/

 

Beuška opět na veterině

 

    Tak jsem si tak říkala, že snad poprvé půjdeme na veterinu popřát pěkné svátky jen tak, bez nemocných zvířat. Asi jsem to zakřikla. Dnes tj. 15.12.2014 jsme tam museli jít s pudlinou Beou. Jednak si zase začala hrát na maminu, ale tentokrát to prožívala dost děsně - naříkala jak o život, dokonce až štěkala a spustilo se jí mléko. A druhý problém - po noci nacházíme několik loužiček.Pan doktor ji oholil břicho a vzal ji na ultrazvuk. Chtěl vidět hlavně močový měchýř, ten se mu zdál v pořádku, ale dlouho studoval slezinu a hlavně játra. Ta se mu nějak nezdála. Dostala předepsány dvoje léky a máme přijít opět ve čtvrtek na ultrazvuk a asi i na krev. A to nemluvím o bouličkách na břiše. Tuto záležitost jsme řešili minule. No žádná radost před těmi svátky.

 

 

- Na rajčeti máme nové fotky (zahrada,kočky) 

 

Smutná zpráva

 

Kočička Čapinka, kterou jsme v létě zachránili a našli jí nový domov

už  bohužel není. V pátek 21.11.2014 ji přejelo auto. Stalo se to, z čeho

měla její nová majitelka strach - bydlí totiž u silnice. Malá Čapinka neměla

v tom svém krátkém životě moc štěstí.  

 

 

Bea na veterině

 

Naší Beušce už táhne na třináctý rok a začíná to být na ni znát. Má problémy s páteří a tak by mne někdy při česání nebo stříhání nejraději "sežrala". Co nám nahání velký strach, to jsou bouličky na jejím břiše. Vzhledem k jejímu věku nás doktor nežene do operace. Dalším problémem je už nějaký čas malá otevřená ranka pod levým okem. Doktor naznal , že jako jednou z příčin by mohl být zub. Při poslední kontrole nám řekl, ať přemýšlíme o odstranění zubního kamene a při té příležitosti by prohlédl dotyčný zub. Slíbil, že to udělá pokud možno v docela lehké narkoze. No narkoza byla opravdu lehká, v jeden moment po něm Bea i chňapla. Ani jsme se jí nedivili - jak doktor, tak já se také zubařů bojíme. A ono došlo i na zubařskou vrtačku! A tak má naše Bea zaplombovaný zub! Navíc ještě pan doktor zjistil, že má zánět rohovky!  Ze sálu jsme Beu sice odnesli v náručí, ale doma se ihned probrala a v první řadě se dožadovala krmení.

 

 - Fotky z podzimní Flory Olomouc - návštěva dne 2.10.2014

 

182-flora--zahrada-001.jpg

    http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Flora_-_2.10.2014/

 

 - Fotky podzimní zahrádky - říjen 2014

 

 

182-flora--zahrada-059.jpg

   http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Zahrada_-_rijen_2014/

 

 

  Sraz ZDŠ Mor. Třebová, Osvoboditelů

 

 

181-sraz-2014-022.jpg

 

V sobotu 27.9.2014 se uskutečnilo setkání spolužáků po dlouhých a neuvěřitelných 45. letech. Doufám, že se všem líbilo, tak jako mně.

Zdravím všechny spolužáky a fotky najdete na:

http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Sraz_ZDS_2014_-_ZDS_Osvoboditelu%2C_Moravska_Trebova/#

Kdo chce zavzpomínat na minulé srazy, tak tady jsou odkazy na fotky:

 https://lumpici.estranky.cz/fotoalbum/kamaradi/setkani-zds-22.9.2012/

https://lumpici.estranky.cz/fotoalbum/kamaradi/setkani-zds-18.6.2011/

 

 

 P a ř í ž

 

 Ve dnech 10.9. - 14.9.2014 jsem poznávala nejkrásnější místa Paříže ve společnosti našich přátel Jany, Jirky a Květy.

 

 pariz-122.jpg

Fotky:  http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Pariz_2014/

 

Čičina - alias Čapina

flora-60-149.jpg

    Koncem srpna jsme navštívili v novém domově kočičku, kterou jsme zachránili a vyléčili. Domov jsme jí našli opravdu dobrý. Je tam moc spokojená. Jméno dostala od svých nových majitelů  podle svých dlouhých noh - Čapina.

Fotky: http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Cicina_-_alias_Capina/

 

  

Fotky z narozenin

narozeniny-ii-012.jpg

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Narozeniny_-_22.8.2014/

http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Narozeniny_-_23.8.2014/

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Narozeniny_-_26.8.2014%2C_27.8.2014%2C30.8.2014/

 

Letní Flora  Olomouc - návštěva ve čtvrtek 14.8.2014 s rodinou Mačátovou a mladými Koubovými 

 

http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Flora_-_leto_2014_-_14.8.2014/

 

 

Leopold König přijel domů

img_6993.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve středu 6.8.2014 se Moravská Třebová dočkala konečně návratu svého slavného rodáka Leoše Königa, který coby nováček na slavné Tour de France obsadil úžasné sedmé místo! Na náměstí v Mor. Třebové se dočkal vřelého přijetí! Na náměstí ho vítalo několik stovek lidí. Reportáž z náměstí byla večer na ČT.

 

img_7011.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Privitani_Leose_Koniga_v_Moravske_Trebove_6.8.2014/

 

 

 

 

Štěpánek Kouba

img_6971.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dne 1.6.2014 se našim přátelům Janě a Jirkovi Mačátovým narodil vnouček Štěpánek.

Měřil 52 cm,vážil 3,88 kg

  Snímky jsou z návštěvy v Bezděčí dne 2.8.2014. Malý Štěpánek s maminkou Kamilkou a hlídačem Hakonem.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Stepanek_Kouba_-_Bezdeci_2.8.2014/

 

 

 

 

 Zahraniční návštěva na mé zahrádce

    Ve dnech 27.7. a 28.7.2014 jsem přivítala na své zahrádce návštěvu z německého Goppingenu. Konverzace se vedla v češtině,němčině i ruštině. Zdravím tímto Karin i Iru!

 

img_6927.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elinka oslavila 25.7.2014 své sedmé narozeniny! 

 

Eli blahopřejeme!!!!!

 ela-009.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotky:  nasilumpici.rajce.idnes.cz/Ela_7.roku_25.7.2014/

 

- Na rajčeti jsou nové fotky květin a fotky nalezené kočičky po měsíčním pobytu a léčení u nás.

 

 

                         Čičina - nalezenec

 

 snimek-037.jpg

 

 Jednoho dne na začátku června se takhle po ránu mihlo na zídce mezi naším dvorkem a sousedy nějaké kotě. Zaprskalo a schovalo se do větví zlatého deště, který je nad zídkou. Naše zvědavá kočka Čikina to chtěla prozkoumat, ale tak hrozný vřískot, který vydalo kotě jsem ještě neslyšela. Tak jsme to obě vzdaly s tím, že je to nějaký divous! Milé kotě prospalo pod keřem snad celý den. Vidět z něj bylo jen ucho. Když jsem přišla večer domů přivítalo mně úplně jiné stvoření. Samou snahou o pohlazení a pomazlení by spadlo ze zídky. Já ovšem spadla málem také. Poprvé jsem ho uviděla pořádně a tak zuboženého tvorečka jsem ještě neviděla. Vychrtlé tělíčko - doslova kost a kůže, teklo mu z nosu, sípalo, zelepené oči, špinavé uši a na krku obrovské klíště. Tak jsme milé kotě začali spolu se sousedkou krmit. Na zídce se cítilo evidentně v bezpečí a tak první dny trávilo tam. Bohužel jeho zdravotní stav se nelepšil, tak jsem musela vzít milého bezdomovce na veterinu. Následující dva týdny jsme  docházeli na antibiotika. Od začátku bylo jasné, že si třetí kočku nemůžeme nechat, tak jsem jí hledala nové majitele. A pochopitelně nemocnou kočku bych asi neudala, tak jsem holt musela zaplatit léčení. Na veterině byla moc hodná. Ale i tam mne čekal šok!  Na dotaz, jak je kotě asi staré, mi bylo sděleno, že je to dospělá kočka! Já tipovala tak čtyři, pět měsíců. Na tomhle stvoření se opravdu někdo "podepsal"! No a mně bylo tím pádem jasné, proč se najednou vedle objevili dva kocouři - bývalí nápadníci našich vykastrovaných koček. Tak honem ještě zajistit antikoncepci! Kočičce jsme říkali prostě jen Číčo. Když se vyléčila, byla mým celodenním společníkem na zahrádce. Sice doválela několik kytek, tak to schytala, ale jinak byla strašně milá. Zajímavá byla reakce našich koček. Dokud byla nemocná, tak se klidně od ní nechaly prohnat, až jsem jim domlouvala, že přece ony jsou domácí paní. Jakmile pookřála, situace se radikálně obrátila a několikrát musela skončit na zádech, aby uznala svoji podřízenost. A pudliny? Ela si s ní chtěla hrát a Bea jí dokonce chtěla vyznat lásku....  Zvykli jsme si na Čičinu tak, že loučení bylo hodně těžké. Našla jsem jí nový domov u své známé na vesnici. Přijala jí agiliťačka Dana Sobotková z Linhartic. Myslím si, že pro kočku ideální místo - domek s velikou zahradou, plnou stromů, za zahradou potok a dva kamarádi - jeden kočičí a jeden psí. Číčo měj se moc krásně. Ať ti život ukáže svoji lepší tvář. Po tom, co sis musela prožít a neztratila jsi důvěru k lidem si to moc zasloužíš!

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kocka_-_Cicina/

 

  

Na rajčeti je řada nových fotek - fůra květin, výstava bonsají v Konici, Vořiškiáda v Lanškrouně, Moravskotřebovské arkády a fotky kočičky, která si nás chtěla adoptovat.

 

 

 

Vořiškiáda 2014 - Lanškroun

 

V sobotu 14.6.2014 jsme se zúčastnili již 14.ročníku Vořiškiády v Lanškrouně. Naše veteránka Bea byla asi druhým nejstarším psem výstavy, které se zúčastnilo přes sto psů. Jako nejstarší byl vyhlášen černý pudlík. A ten jí porazil i v kruhu. Poprvé po dlouhé době se Bea nedostala mezi vítěze. Přiznám se, že to bylo pro mne zklamání. Bea byla pěkně upravena a v kruhu byla moc hodná. Na rozdíl od Ely, která si stihla v kruhu zaštěkat, zakvičet i skočit na paničku.

 

snimek-160.jpg

Ale to rozhodčí asi nestihli zaregistrovat ( i Pavel říkal, že šla pěkně)a tak obsadila krásné druhé místo ve své kategorii. Funkci rozhodčích tentokrát zastávala celá čtveřice - sponzoři a zástupci města. Fotky dodáme časem na rajče.

 snimek-155.jpg

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Voriskiada_2014_Lanskroun/

 

Moravskotřebovské arkády 2014

 

V sobotu 31.5.2014 jsme se vypravili do města, kde bylo opravdu na co koukat. V rámci 14.ročníku festivalu "Moravskotřebovské arkády" probíhala na náměstí výstava historických vozidel, vyrobených do roku 1984.

 

img_6451.jpg

 

Poté následovala spanilá jízda městem a soutěž historických vozidel. Na zámku probíhal zase sraz historických jízdních kol, včetně jízdy elegance, časovky a soutěž jízdy na 12 km.Tato akce se konala u příležitosti 120.výročí založení prvního cyklistického klubu v Moravské Třebové - 4.7.1894. Na nádvoří zámku bylo rovněž k vidění mobilní muzeum historických kol a dětských dopravních prostředků. K dobré náladě hrála skupina Melody gentlemen z Lednice. Bohatý program festivalu pokračoval i v neděli. Fotky z akce budou časem.

 

img_6477.jpg

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Moravskotrebovske_arkady_-_31.5.2014/

 

Květiny 2014

V letošním roce se maximálně věnuji svým milovaným kytičkám. Absolvovali jsme i několik výstav: "Floru Olomouc - 24.4.2014", "Arboretum Borotín - 1.5.2014" a "Florii Kroměříž - 10.5.2014". Foťák jsme měli sebou jen v Borotíně. Fotky mých kytiček:

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_Jaro_2014

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_jaro_II_2014/

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_Borotin%2C_Drvalovice_1.5.2014/ - v Borotíně

http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Jaro_2014_U_Lisku/   -návštěva u Lišků

 

Den rododendronů a Vořiškiáda Svitavy 2014

 

 

img_6271.jpg

     V sobotu 24.5.2014 jsme po delší době vzali naše pudliny "do společnosti". Rozjeli jsme se do Svitav, kde se konala výše uvedená akce. Je to akce dle mého gusta - spojení zvířat a květin. Celá akce je uspořádaná na podporu Záchranné stanice zvířat ve Vendolí. Vystoupili zde i agiliťáci od nás z Moravské Třebové, tudíž nám to nedalo a pudliny si přičuchly i k parkuru. Přihlásili jsme se i na Vořiškiádu, ale spíše symbolicky - a to proto,že i toto zápisné šlo  na psí útulek ve Vendolí. Na této vořiškiádě rozhodují diváci, tudíž se vítězem stal již potřetí stejný pejsek ze Svitav, který zde má svůj fanklub. Pro mne osobně bylo takovým vítězstvím to, že se k nám postupně přihlásili čtyři majitelé pudlů (trojí bez pejsků, jedni s pudlíkem) a chválili naše holky a jejich úpravu. To potěší. Na jednom z květinových stánků jsem si koupila několik netřesků, tak jsem si radost uděla i takhle. Pudliny odjížděly domů unavené, ale určitě moc spokojené.

 Fotky  z akce:

 http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Den_rododendronu_a_Voriskiada_Svitavy_24.5.2014

 

Na střelnici v Moravské Třebové

Dne 17.5.2014 pořádala firma Gunner na střelnici v Moravské Třebové velkou předváděcí akci zbraní. Návštěvníci si mohli vybrat zbraň, ze které si chtějí zastřílet, nakoupit náboje a pod dohledem instruktora vyzkoušet libovolnou zbraň. Vyrazila jsem s našimi mladými a zkusila si to také. Vždyť jsem jako dítě chodila do střeleckého kroužku. Byla to zajímavá zkušenost!

 narozky-054.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Fotky viz: http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Velka_predvadeci_akce_zbrani_strelnice_M.T._17.5.2014/

Narozeniny - Petr - 30. roků

 

    Letí to, letí - mladší syn oslavil dne 15.5.2014 už třicáté narozeniny.

 img_6212.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Fotky viz http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Petr_30_roku/

 

Kočičí narozeniny

    Začátkem května oslavily obě naše kočky narozeniny.img_6211.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Černobílá Mufinka měla 8.5.2014 pět roků a její vnučka modrá Čikinka měla 9.5.2014 tři roky. Popřáli jsme kočenám vše nejlepší!

 img_6200.jpg

 

 

 

 

 

 

 Fotky viz http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kocici_narozeniny_kveten_2014/

 

Velká oslava v Trutnově

img_6037.jpg

   

 

 

 

 

 

 

 

V sobotu 26.4.2O14 jsme se zúčastnili báječné oslavy dvojitých kulatých narozenin našich přátel - Jany a Jirky Mačátových. Oslava se uskutečnila v areálu "Pěti buků" v Trutnově.

Fotky viz:  http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Velka_oslava_v_Trutnove_26.04/

 

 Čikinka po kastraci

img_5881.jpg

   Po dlouhém a těžkém rozhodování jsme dospěli k závěru nechat naši Čikinku vykastrovat. Hlavním důvodem byl její velmi těžký první porod. Téměř až v minutě dvanácté se tenkrát vyhnula už naplánovanému císařskému řezu. A to jen díky návštěvě a pomoci dvou veterinářů u nás doma. No a tak jsme na úterý 15.4.2O14 objednali Čikinku na operaci. A že s Čikinkou není nic jednoduché jsme se přesvědčili i po kastraci. Měla daleko horší průběh než jsme zažili u její babičky Mufinky. První dva dny byla dost špatná. Nyní už je ale čupr a jsem ráda, že je to za námi.

 

FOTKY NA RAJČETI

Vzhledem k plné kapacitě stránek najdete nové fotky z roku 2O14 na :

www.nasilumpici.rajce.idnes.cz

 

 

img_5696.jpg

 Dne 21.2.2O14 oslavila naše Bea již dvánácté narozeniny!

 

Beuško všechno nejlepší!

 

 

Fotky z Beuščiných narozenin: 

 https://lumpici.estranky.cz/fotoalbum/bea----pudl-trpaslici-aprikot/bea-12-let

nebo na http://nasilumpici.rajce.idnes.cz/Bea_12_roku/